Friday, October 7, 2016

same date..different occasion...

my heart was here....
but...my body was here.....



WHAT CANNOT BE SAID....
WILL BE WEPT....

...LAHAD DATU...

lahad datu yg terletak berdepan dgn laut sulu....
https://ms.wikipedia.org/wiki/Lahad_Datu


nama lahad datu ni....
dah lama aku dengar sbb makcik aku yg menawan dan keluarganya ada stay di sana...
tp ape yg menarik perhatian aku...
berkobar2 pula nk g sana...
sejak terjadi pencerobohan berdarah di lahad datu...
oh man...sebagai org yg bertugas di front line (media sector of course)
ianya sgt2 menyayat hati....
 sedih..marah...xtau nk gmbrkan mcm mana...
sabah itu negeri berdaulat....
sgt memalukan jika mereka ....mengkhianat negara sendiri.....
walaupun sekarang dah kembali aman...
namun perintah berkurung itu,,,agak merungsingkan aku...
manakan tidak...
aku sedih sbb aku tak berapa berani berjalan2 di sekitar bandar lahad datu...
sbb aku terlalu suspicious...


ok...lupakan perihal pencerorohan itu....
meh aku ceritakan tempat2 yg menarik yg boleh dilawati di sini....

ok...dari tawau nk ke lahad datu, cuma 2 jam....jalan best....
di lembah2 kebun....tp syg...sbb terlalu kepenatan...aku tertdo sepanjg perjalanan....
aku spend masa 3h,2m di sini....

lets go.....
let me introduce...
LAHAD DATU....

things to do in lahad datu....(aiza version)

1. air terjun sepagaya



disebabkan status tmpt ini adalah hutan simpan, byran masuk dikenakan...rm5 sahaja....
jalan yg berbatu-batu.....hehehe....oh ya,,,,ni jalan yg sama ke lembah danum...jika dh sampai di air terjun ni...ada lebih kurang sejam lagi ke lembah danum...tp dgn jalan gini....aduhai....


tadaaaa....sampai sudah....dari jalan besar hanya dlm 30 minit je....
ada parking space yg luas, ada surau, tandas dan juga food stall...kelihatan tmpt ni mcm baru dibuka...semmm...look so empty...
ayooo...sungai kering pula...time ni mmg tgh panas terik yang amat....sungai pun kering....



laluan di hutan simpan....xyah hiking....tp bahaya sikit jika pakai selipar yg licin...mau gelongsor jadinya...

nmpk x air terjun tu...disebabkan sungai tgh kering...air terjun pun jadi kecik je.....
tadaaa...air terjun yg kecik....td air singai sini gelap...
tali tu untuk jln atas batu...masa ada air leee...heheee...
tinggal batu je....diorg ckp jika air ada, batu2 semua ni x kelihatan......
sedih kan...tgk sungai camni...




gelap....hehehe...maklumla..br blk pulau......







byeee...jumpa lagiii......

2. menara kayangan





















view dari tingkat 8 menara....cantikkan??



























check in tingkat 8...i made it......kihkihh


view dari dewan di kaki bukit menara.....
tank untik air bersih..














3. bandar lahad datu









4. tenda biru (gerai2 makanan)











dari lahad datu , aku amik bas...rm50, 8jam perjalanan....bas dia ok ...not bad...
2kali berhenti kot...
aku plak, mmg kaki tido...mmg la x bgn2 sampai kk...


view sepanjang perjalanan...time ni dh sampai area poring kot...















kunsdasang....










well, inilah tujuan aku dtg sini sebenarnya....
melawat adik mak yg tak berapa sihat....
alhamdulillah....sampai juga...
terharu aku dgn layanan mereka...
tq sbb layan aiza dgn sgt baik...









Add caption



with my mum's 3rd sister

time to go...bye lahad datu....hello kk...8hours journey...moga x muntah...
PODs the backpackers home, kk...rm65 private room with shared bathroom....selesa giler bak hang.....
rm5 je....naik airport shuttle...i sempat catchup bus pukul 9.30....ada bas stand tertentu....so go n ask your reception....


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
for her.....tengku permaisuri selangor....