Friday, September 25, 2015

hai #jodoh (open invitation)

open invitation ....
(krik..krik..krik..)

hai #jodoh

thn depan kan sy nak travel...n of course solo..nape solo??mungkin la sy dah reserve tmpt awk...
kalo awk x dtg juga....sy fly sorang...n terus  mencari awk di merata-rata sy pergi.......
hari tu kan...sy ada terbaca tentang seseorg yg merakam gmbr kawinnya sendiri...hehehe...
mungkin kita boleh buat camtu... (blushing)(mana tau kalo kita terlanggar bahu n terjodoh pula ..sebelum sy fly..emmm...mcm x jee)
sbb....kalo dah nikah je boleh amik ala2 cute gitu....errr... dtg le sebelum sy fly yeeee...
jgn biar sy fly sorang...tp...kalo awk xda...nmpknya...sy fly sorang....xpe...sy brave girl... hukhuk....

hai #jodoh..

deep dlm hati...terfikir...awk di mana...awk.awk di mana...hehehe...kelakar laa...
kan best kalo boleh travel sama...tp..sy xda la comel mcm girl2 kat luar sna tu....bila diorg upload gmbr cuti diorg...alahai...cantik2nya.....jauh sgt sy terkebelakang....mungkinkah sebab tu awk xnmpk sy??hehehe....comel sgt tu...sampai org xnmpk.....
awk tau...(mode nak bercerita)..masa sy g ke pulau yg sgt cantik itu...kaki sy tercedera....
dlm masa yg sama selipar karrimor sy tu putus pula....xpasal kene nyusahkan org lain...
diorg pinjamkan selipar diorg...dan diorg ni lelaki tau...malunya.....tak tau nak kata ape....
tp sebenarnya...sy pakai juga selipar tu...sbb kaki sy sakit...
sampai sekarang pun masih lebam...heheheee.....

hai #jodoh...
walking alone....
waiting for somebody who can say...
u'll never walk alone....

jom kita plan trip bersama-sama lepas ni. penatlah buat semua benda sorang2.
i promise that i will do all the things ...

(iti, bajet, documentation, tourist attraction, transportation, accomodation, hantar laundry, communication, membahagiakan awak dan  etc etc). 

awak cuma perlu buat benda ni je:

- packing dan unpacking backpack (saya suka sepahkan brg tapi tak suka kemas hihi)

- incharge makan & minum (masak guna travel cooker yg saya beli tau. kalau nak cuba local food je baru kita makan kedai. lagi pun kena jaga betul2 waktu makan saya sbb saya ada gastrik sekarang, remember?)

- sabarkan saya tatkala saya geram dan rasa nak tikam je org yg kerja customer service tapi tak mesra dan perangai mcm *toot*
deal? wink emoticon
x0x0
(credit to saya reez....kata2 awk mmg WIN)

hai #jodoh

terasa mcm nk sambung belajar pula ke luar negara...
jom teman sy....sy study, awk masak...
hehehe....maklumla sy x pandai sgt masak....
tp jgn risau...kalo awk say #haiJodoh juga pada pada..
akan sy work hard untuk belajar masak .. (sebenarnya sy pandai masak tp buat2 xtau..hehe..)
sy nak sambung study..sambil2 tu boleh jalan2...travel2...backpack2...
itukan rutin kita...kononnya...hehe....






Thursday, September 24, 2015

DEEP nilai sejarahnya...BALING

actually..
2 hari sebelum aku fly ke china...
aku ada short trip ke suatu tempat yg agak DEEP nilai sejarahnya...
tempat tu dinamakan BALING, kedah...
rupanya...raja bersiong pun terselit ceritanya di baling kedah...
korang kenal x sapa raja bersiong???
ala...yg ala2 vampire nusantara tu...
ada aku terjumpa tempat nama siong...masa tgh cari kolam air panas.....
seram deeee.....

selain daripada itu..
sejarah yg paling WIN ialah ...

 Sekolah Kebangsaan Tunku Putra menyimpan kisah Rundingan Baling 1955 membabitkan Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman dengan Setiausaha Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng dan Rashid Maidin...
korang fhm sejarah x??
kebetulan...
sehari sebelum kami dtg sekolah tu...
dikhabarkan ...keluarga rashid maidin pun ada melawat juga....
oh ok...reaksi aku....
tp..dlm hati....apa sebenarnya reaksi aku jika aku benar2 terjumpa diorg???

selain daripada itu..
kat sana juga ada kolam air panas...
memang best...dah jauh2 jalan...
kita g spa kaki...

pusat rekreasi air panas ulu legong...wajib pergi..sbb mmg best...ada chalet2..ada restoran....pasti tidak kelaparan...

kolam yg ni kurang panas...sbb kanak2 pun boleh mandi....dikhabarkan ada 8 buah kolam termasuk untuk lady sahaja

yg ni panas...tp best....leh remdam kaki sampai tang peha..
tu dia...chalet2 yg selalu sold out....
tgh  rendam kaki.
tiket masuk...murah kan...tp kami masuk free sbb amik accomodation di baling inn.
antara keperluan yang disediakan.


parking lot yg besar....
depan baling inn...best tempat ni...besar..selesa...n ada government rate..hehehe...sbb weekend, buffet breakfast pun disediakn...oh ya...di gmbr ialah emak saya....


happy merdeka day...


menelusuri sejarah yang makin dilupakan oleh generasi2 sekarang......
dulu dikenali sebagai sekolah inggeris baling....terpikir jugak why sekolah ini....tp..alasan paling logik yg aku boleh buat...tmpt di adalah sempadan malaysia thai(betong)...ape2 hal berlaku...diorg leh cabut masuk hutan balik....


bangunan sekolah tmpt rundingan tu berlaku......my dad n security skolah...



galeri tmpt dipamerkan segala kerusi meja yg digunakan...turut dipamerkan bilik tidor tunku time tu...tdo kat sekolah agaknya...



inilah kerusi meja yg diorg duduk dulu...puuhhh....sejarah sgt ni.....
tp...sebenarnya...aku xleh masuk sbb hari cuti..so galeri tutup...oh ...sedih...sedih.....tgk jelah dari tingkap...

my parents.....
check in...sy sygkan negara saya......
parking berbumbung di pekan baling....impressive....
jalan2 tanpa tujuan....
on the way keluar hway...
kami singgah jap kat restoran ini...
yg mmg jadi pitstop org ramai...
mknan mmg sedap..tp byk lauk yg dh habes...
lokasi...20km sebelum keluar ke hiway kuala kangsar ..kami dari baling...

antara tmpt yg super popular di kuala kangsar....uol boleh la singgah mkn kat sini....mmg sedap...n crowded....
budak2 yg kelaparan..


Come up to meet you, tell you I'm sorry.You don't know how lovely you are

I had to find you.Tell you I need you.Tell you I set you apart

Tell me your secrets.And ask me your questions.Oh, let's go back to the start

Running in circles.Coming up tails.Heads on a science apart

Nobody said it was easy.It's such a shame for us to part
Nobody said it was easy.No one ever said it would be this hard

Oh, take me back to the start

 the scientist.coldplay


teaser sikit untuk next blog....

tu selipar aku...tu selipar lara,,,tu selipar antu...tu selipar abg jo..tu selipar adik bon....dimanakah kami????


Tuesday, September 22, 2015

merentasi waktu ....kunming-lijiang-dali ... part 5 n akhirnya...

akhirnya...
5hari sudah berkampung di sana..
hujan pun membasahi kami...
bagaikan memahami...
dan mengerti...
dan mungkin juga tidak mau berpisah...
ececehhh....
tgh shopping, hujan lebat...
xpasal beli payung...
transparent kaler ungu...
masuk kedai 10yuan...
aduhai...bahagianya...

day 5 - 6/9/15 - ahad
kunming 

where we stayed....tingkat 3......
tmpt lepak...cool gilerr...
from roof top....

creepy kan nak pergi ke bilik....nak dijadikan cerita...bilik kami agak jauh...another building...
bilik kami 2 tingkat...i stay kat anjung....guna kipas ok..tp sejuk juga...
gulp!!!!!inilah toilet dia...do door...just guna kain je...based on trustworthy...xtau lee kalo sharing dgn dgn laki...heheheheee....

tu..tangga naik atas...

on the way ke flower n bird market....ape nk expect yee...

jumpa masjid lagi....
street food.....berbaloi mencuba...

trademark agaknya....mana satu kaki aku????
see...what we found????bakeri halal.....yeah......rindu nk mkn roti...
yg empat segi tu....sedap giler...aku tapau bw blk kl...

kuih bulan.....
semua pun sedap2 gilerr..

jom makan....


dah sampai....flower n bird market....

flower saja

laku kedai org ni....murah giler beli souvenirs..

dan hujan pun turun......


bump to another group.....
same destination...
different path.....



bye kunming...

hello kl...

boracay is waiting......

dan catatan ini pun berakhir....