Thursday, January 22, 2015

9 - 13 januari - apa ada di bangkok?part 2


korang tau tak ape tu maeklong market??
or
crazy train market..
or
umbrella pull down market...
or
whatever nama dia......

kenapa ia dipanggil gila..
adakah sebab peniaga dia giler???
hehe...
47% betul kot...
xkan nak niaga atas landasan keretapi kan...
nyawa tu beb...
hehe...
tp sungguh...diorg mmg giler....
sbb aku dah saksikan sendiri...
kegilaan mereka...
dan kesungguhan mereka...
aku yg stress...
nasib baik satu hari, 2 x kali je train datang dan pergi...
kalo setiap 10 min???
tak ke haru+biru??

ape sejarah maeklong market ni??
dikatakan ....
pasar kat situ mmg dah wujud lama dah....
tiba2 pemerintah nak wat railway...
since life goes on...
market tetap on...
railway tetap on...
hasilnya...
jadi tourist spot til now...
meh bg intro sikit....

tu train tgh datang....payung2 kedai semua dah turun....n peniaga tgh dok relax ...heheh...x ke giler tu....
seawal pagi kami dah gigih keluar ...seawal 7 am...
cadangnya mau amik bts then amik minivan...
tp tiba2 ada taxi thn kami...
ye betul..taxi yg thn kami...
then, kami ckp le..kami 5 org..muat ke...
dia kata ok...
tp bygkan le...4org kat seat belakang....
kihikihkih....
perjalanan dlm sejam lebih je...
harga b700...
mahal ke murah ke...
ntah le..janji sampai...
tp yg x best tu...
dia hantar kami ke damnoen saduak floating market pula...
alahai....
dh le mahal....b1000 per person...
cittt.....xmo lee...then minta driver hantar ke maeklong terus...
hasilnya...
mmg awal pagi kami dah ada kami sini....
jom tgk gmbr pula...

hanya di sebelah landasan...
hanya di sebelah landasan
korang nmpk 7e tu x??kat situ leh amik taxi ke amphawa floating market pula....
bandar maeklong di awal pagi....
kami baru sampai...terpinga2....nak cari halal food...
korang rasa ada x halal food kat sana?
mesti korang rasa...
kalo da pun...the signature dish...mee celup...
yg senang didapati dimana2...n halal...

ooppss....
salah tu...
semasa kami di sana...
kami terjumpa seorg brother..dia niaga air ... coffee station...
muslim ok...kecek kelate lagi dgn kami...
hehehe...
so..we all tanya la dia..sini ada halal food ke...
omg...dia ckp ada tp walking distance sikit...
lagi mengejutkan...
ada delivery lagi if we prefer tapau...
tp since awal lagi..we all prefer nk g mkn kat kedai tu...
then dia buat call...
5 min kemudian...
dari jauh ada org bg salam...
what a warm welcome....nice bro...
so dapat ke kami mkn nasi pepagi buta...
alhamdulillah...

boleh cari brother ni kat fb.....
agak2 takut xjumpa halal food, leh tapau ...ni menu dia....order kat brother tu....
tu la brother tu...tq byk2 sbb tlg kami yg lapar ni....go n find him...he can help u guys dptkan halal food...
we all tgh mkn....semua fresh..order n masak....yummy.....
depan kedai...tu ada logo halal....alhamdulillah...
agak besar juga kedainya....happy tummy....
on the way ke station blk.....
landmark....berdepan dgn kedai ni....
ok..bila dah kenyang....
time to tunggu train pula....


check in .... kami dah sampai...

ramai giler org yg menunggu train ni.....aloo foreigners...me aiza from malaysia...
memang ramai giler org...
of coz foreigners...
sbb foreigners mcm kami ni yg suka lawat tmpt2 rare...

kegilaan kami....
landasan yg masih berfungsi...

ramai giler org....tp aku da monopod...so tinggi sikit dari org....
almost 9.45am
announcement sudah dibuat tentang ketibaan keretapi..
position..position...
tp aku xleh nk redah diorg....
dok tepi jelah...sambil tunggu keretapi...

org dah mula lipat payung.....
dah clear....cepat je....oh ya...yg tepi landasan tu mmg x alih...sbb xkene pun dgn tayar keretapi
waiting in patience...
mai dah...mai dah......
keretapi makin hampir...glup...berdebar pula i...
yeah......its here.....maeklong train...one of the dangerous train in the world....puas hati...
keretapi ni stop kat maeklong station dalam 45min juga...
then nnt dia patah blk...
kami pula...
g another side...
keje giler..tunggu lagi train...hehehhe...

mr.cameraman....work hard eh.....
thats how cameraman wat keje....
posing jap..sebelum train patah balik...

dengan dani
train dtg...train dtg....
tgk dak tiga tu...berkobar cari tmpt perlindungan..hehehe....deee berani...
eh...danny...mana awk tau kita tgh amik gmbr?????
habis dah episod crazy train...
#rare#hebat#giler#superGiler
u guys...yg g bangkok tu...
g aa singgah jap sana....

ok...perjalanan kami di teruskan...
lokasi seterusnya ke amphawa floating market...
naik songthaew dlm b40 je sorang...

ni la songthaew kami.....
kami dlm songhtaew...perjlanan dlm 20 min je.....
yeah...dah sampai....
amphawa floating market antara yg popular la kat bangkok tu...
tp x sebesar damnoen saduak tu...
perkara pertama yg kami buat ialah river cruise...
satu bot b500..
boleh muat 10 org..
so diorg suruh tunggu dlm setengah jam...
untuk penuhkan 10 org...
so sorang ialah b25 je...murah kan...
river cruise dlm 1 jam ....
menyelusuri mea khlong ....

jauhnya dia dok....
sementara tunggu yg lain naik...
yeah..kami 10 org....
ape korang buat tu....
untung dok depan....leh letak kaki.....
kisah selimut....sbb bot ni laju..so diorg ni dok nyorok...aku lak kene reda je kene tempias air sungai....
sampai blk ke floating market....

ni la kaunter tiketnya.....betul2 depan pintu masuk floating market....
lepas abes river cruise...
food hunting bermula....
di samping ronda2 cuci mata....
shopping time.....and bargain time....
try jgn x try.....
local foods....but we didnt buy,...
amphawa floating market...i got one for me...of course black color...
sepanjang kedai/...
tawar menawar....tp makcik ni mcm xmo lyan je...
iks products..

baby tomato...
local foods....
ayam panggang....



awak...kita nak selfie gak mcm ni...hihi.....







us...mak dara n anak2 dara.....latar belakang mae khlong...
i bought 1 postcard for me.....price b15
soft crab...kalo ikutkan boleh mkn....
cam dalam cam.....
agak2...sapa la yg dapat laporan dari lokasi tu??????????
sebesar2 floating market ni...
jumpa juga kami boat noodle...
and of course halal....

dia byk menu....tp kami xtau nak ckp camne...just minta je mee untuk 5 org....


had our lunch....kenyang....syukur...
oh ya..sini pun ada prayer room ye...so dont worry...
perjlanan diteruskan lagi....
besar juga pasar amphawa ni....
di kat daratan pula....

pintu gerbang amphawa ni....




time to go home.....
kat sini la kami beli tiket minivan untuk pulang ke bangkok....harga sekepala ialah b80...dia akan turunkan di
victoria monument..
dari victoria monument tu...korang amik bts...
dlm beberapa station je...
mcm kami...turun kat siam station...
sbb belum tau station ape yg dekat dgn pratunam...
lgpun ... kami ada secret mission...
ape dia???

ni hah...
money changer.....
gara2 ini...turun naik 3shopping mall...
super rich ni kami jumpa di dalam big c, shopping complex..
berdepan dgn central world....area nana...
huhu...
tp sebenarnya...
kat bts pun ada....dont worry k...
jgn jadi mcm kami....
n tukar duit secukupnya...
at least untuk kegunaan 2-3 hari....
cuba bygkan jika money changer tutup secara berjemaah..
selama berhari2???
nanges x berlagu tau....kihikihih....

rate yg ditawarkan agak ok...
yeah...kawan2 dah kayaaa.......
then..mula la menapak sejauh 1.3km..kata pakcik google..
dari lokasi big c shopping complex...
kat bawah hotel kami ada a few halal stalls....
local tomyam....daebak.....tp i xdpt nk mkn..sbb batuk..so layan mata je....ni mkn dgn nasi putih..
sebotol air,share ramai2...kan jimat sudah???
bulat betul muka aizaimra tu....
pankek yg sedap giler....ni versi manis...
yg ni plak versi pedas....
settle semua...licin....
tamat sudah perjalanan kami pada hari ketiga....
esoknya...kami akan ke suatu tmpt yg punyai sejarah yg memilukan...

teaser sikit...

apa ada di sini????
continued :



 “Travel teaches toleration.” – Benjamin Disraeli
















2 comments:

Code Monkey said...

www.facebook.com/photo.php?fbid=1403684319933101&set=pcb.1403684626599737&type=3&theater is it B.1 restaurant located?

Aiza Azami said...

i cant recall the exact location...but from bang coffee...u must across the railway station...and walk ahead along the main road...about 10 minutes..u will see the restaurant right...but before that, u must make sure to find the green-white NK with the pig face ...on ur left...the restaurant is oppposite....but actually, u can just as the bang coffee to call the owner to take u there....like we did...