Friday, January 30, 2015

Di Pintu Syurga ... #pray4MH370


Segalanya kaku
Hati terus menangis
Bila mengenangkan
Dirimu telah tiada

Kau pergi tanpa pesan
Tinggal aku sendiri
Menghitung hari
Tiada daya
Hilanglah sepi

Duhai kekasih hati
Katakanlah padaku
Bahawa semua ini
Hanya igauan mimpi

Aku tak sanggup kasih
Kehilangan dirimu
Walau sedetik rindu mencengkam
Terasa pedih

Doaku kasih kita bersua
Di pintu syurga

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Saturday, January 24, 2015

9 - 13 januari - apa ada di bangkok?its a bangkok wrap up...

org ckp...
jika kita ingin mengenali seseorg tu..
habiskanlah masa dengan dia sekurang2nya 3 hari...
dari situ kita boleh melihat hati budinya...
emm...3 hari yg sibuk aku dgn mereka...
Alhamdulillah....we all boleh terima each other...
yg muda respect yg tua...
yg tua guide yg muda....
bahagianya hidup....

setelah berpisah di simpang jalan di pratunam tu....
aku meneruskan perjalanan....
lokasi hotel yg aku pilih ialah icheck inn...area bts nana....
kat sini byk arab food...indian food pun byk...
street stalls pun byk....tp aku x berani sgt nk ronda2....
lega sampai hotel..
masuk je bilik...waaa...bestnya....putih belaka..
n ada free wifi lagi.... i like...i like...

inilah bilik saya....best....
heaven sbb byk soket....

ini nama2 station...kalo korang fhm dan tau where to go...korang senang nk berjalan....


check in....
aku tertarik dgn cleaner kat food court ni...sgt sopan...uniform yg diorg pakai sgt comel....
i had nasi kuning juga...yg isuka tu...sos dia...sedap aa.... together dgn teh ais...
nak mkn di food court terminal 21, kene guna kad...saku topup b100...tp bila abes mkn..kalo ada balance, leh refund..

level jepun....eh..i dah sampai jepun...
cantik jmbtan yg merentasi tingkat england ni....
comei kan.....


ok..snap dari dldm toilet....ada cermin besar....ni kat level turki....
level paling atas....ada oscar award yg besar....atas sekali hollywood level...
ok..i tgk taken 3....tp bila blk kl...i tgk lagi...sbb cite dia best...lgpun tgk wayang kat bangkok xda subtitle....
another filem johnny depp yg tgh nk on..tp tu kat bangkok la...awk, nnt kita g tgk aa...xsuka johnny depp..awk tdo laa....
ingat korea je ada susu pisang...bangkok pun ada tau..gigih i beli nak rasa.....ni kesukaan kak rina.....
tamatlah perjalanan kami di bangkok....
seronok..penat...
oh ya...sempat juga kami bermassage...
aku wat foot reflexology je...
sbb kali aku mmg super stress....
esoknya....flight aku seawal pg...
bye bangkok...
knowing u such a pleasure....
walaupun bahasa membataskan komunikasi kita...
tp Alhamdulillah...semua jadi ok...
xsabar nak blk kl...
ada urusan hidup mati yg belum selesai..

pengalaman paling comel...
terkedu agaknya dia bila dgr org malaysia pun boleh ckp selembut org thai.....
adooiii...malunya bila org tanya nama...
sudahnya..kene gelak dengan kekawan...
ayat dia ... whats ur name...whats ur name,....
bila dia dah stop kan kami kat victoria stesen...
siap horn and lambai pada kami berlima....
hehe...lambai jelah...dh x jumpa pun kan...


journey end..



Friday, January 23, 2015

9 - 13 januari - apa ada di bangkok?part 3

'mereka yg melupakan sejarah...
akan dihukum untuk mengulanginya..'

korang berani??
korang berani??

memikirkannya pun sudah cukup memilukan...
apatah lagi mereka yg kehilangan...
kehilangan yang tiada bertanda...
kuburnya mungkin di sini...
bersama 7000 lagi tahanan perang...
mati mereka tidak bertanda..
mati mereka tiada nama...
hanya kerana rakus cita2..
yg tiada kesampaian...
yg akhirnya tunduk pada "little man" dan "fat boy"..
berakhir perang dunia kedua...
berakhir juga penderitaan mereka..
sebuah sejarah berdarah...
terpahat abadi....
Landasan Kematian...



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
oh ya...
aku mmg penggemar sejarah...
tu yg sgt teruja dapat ke sini...
tp since tak berapa cukup masa...
ada tmpt2 yg aku nak singgah terpaksa dipendamkan....
will coming back ... insya Allah...

mlm sebelum tu...
dok diskus dgn team leader camne pergerakan esok..
tp bila kepenatan beraja....
diskus dalam mimpi jelah...

actually, ada 2 cara public transport yg aku confirm...
1} by train
2} by minivan

kami pilih cara kedua sbb kami terlepas waktu train...
lepas check out semua...tp kami tinggalkan beg kat hotel...
menapak lee kami ke bts...
tp g singgah minum kopi kat fast food restaurant tu...
motif kami??
nak tunggu super rich buka by 10am..
urusan??
ape lagi....kesurutan baht lee....
so, dari bts chilom (nearby pratunam) kami gerak ke bts victoria...
dari sana, kami direct ke stesen minivan...next to kedai suzuki...
tiket ke kanchanaburi ialah b120 sorang...
perjalanan dalam 3 jam...
actually, kancanaburi terletak di sempadan mynmar....
dan di sinilah terletaknya 'The famous River Kwai Bridge'

as usual...sampai je....urusan utama kami ialah cari taxi...
Alhamdulillah...dapat sorang pakcik...
dia charge b1200 untuk sebiji taxi...
unlimited time....
redah je..janji selesa...
lokasi pertama...of course tmpt makanan halal...

halal food....

taxi yg disewa...adon dok depan sbb dia x sihat....angin kat sini sejuk.....
dee rindu boyfren erk...
driver hentikan kami di sini...
dia suruh kami jalan sendiri menyeberangi landasan tu...
tu sgt giler aaa...bkn ada railing nk pegang pun....
slow  steady jelah...
errkk..masa jalan atas landasan ni..x byk gmbr yg sempat disnap..
alasannya....huyoo...takut pitam....
siap ckp kat org depan ..kalo nk pitam ckp awal2...
sbb kalo jatuh..nahuzubillah....tinggi tu...
jalan dalam 10 minit je kot....
lokasi dari bandar kanchanaburi ke lokasi dalam 50km...
sepanjg perjlanan memang sejuk ....
taxinya pula open air....

check in...berkobar nk berjalan....
ok...we all start menelusuri sejarah berdarah...
jadual ni masih aktif yee...

sungai sepanjg railway ni....

tgk tu....seram....
hilangkan panik seketika....ni dah sampai...
tu jmbtan yg kami jalan...jambatan yg dah mkn ribuan nyawa org.....


u jump..i see u jump..hihi...kejam x??
us.here.death.railway

ada gerai2 jualan kat sini..n harga agak murah dari bangkok

cuba jgn x cuba....
tshirt thai...cntk erk..ada beli satu untuk member..tp x bg pun..sbb........ntahle....rasa x sesuai plak....
habis dah lokasi kat sini...
next, we all g melawat river kwai bridge....
peninggalan perang dunia kedua yg masyur...

check in ....



reason ada bendera jepun??penakluk tu.....


gmbr yang ni dah serupa wedding photoshoot pula....cuma perlu reangle...baju dh sesuai....hitam dan putih....oh...kene ada veil..tp pakai camni je....cantik dah ni....erk...
spontanious shot,...korang mmg best....wa jerit je dari belakang...
adon..i leh jadi cameraman x??
terasa #kurus...kihkihkih......poyo...tq danny.....
hug from sis.....

kak rina..wrong direction.....hehehe...




photoshoot paling kelakar.....paling comel...
ingat bertiga..rupanya berempat....kak rina??dia dah laju ke depan...tmpt yg dituju??kedai mkn...
see what we found??halal stall...yeah..happy tummy....
so confrim halal erk....
menu istimewa kami...ayam bakar dan sate ayam...tinggal tu je...semua kami amik...

street food always the best...htea time...
yummy....ni ayam bakar tau....betul x tipu...
add on..mee celup dan somtam as usual....mmg sedap....

original kepala keretapi?????
on the way blk ke terminal..
our taxi driver....tq..tq...
sementara menunggu minivan untuk blk ke bangkok.....penat+happy+kenyang....
tamat sudah cerita kami berlima....
terima kasih kerana mempercayai sesama sendiri...
lepas ni kita blk ke bangkok...amik beg ...last diner bersama...
ntah bila nak berbackpacking sesama lagi...

tq dee ... sbb percayakan sy ...
tq kak rina ... jadi kakak kepada kami...
tq dani .. jadi member kita kat sini....
tq adon ... sbb jd photographer kami semua....

mmuah mmuah untuk semua.... 

mereka meneruskan perjalanan ke hatyai...
aku pula lepak kat bangkok untuk sehari lagi....
perjalanan diteruskan....

"if u have lived, take thankfully to the past"
John Dryden