Sunday, December 20, 2015



p/s ... hi #jodoh

Sunday, December 13, 2015


some names..
will always taste bitter ..

Thursday, November 19, 2015

m.e.l.b.o.u.r.n.e #laSangat ... day 7...last day n farewell....

~never let the pressure exceed the pleasure..~

just enjoying my job eventhough sometimes...
my blood really go up beyond the border......
(very broken english....forgive my words..)

last day in melbourne...
target hari ni...shopping, post office n mama wong....
mula2 kami g victoria market....
dlm 20min jalan kaki dari hotel kami...
tp ...kalo stay kat hostel pertama aku tu, kuar hotel terus victoria market....hehe...
pe lagi..mmg shopping le kat sini...
lupa dah tukaran aud tu...
sempat rembat tshirt, beg, keychain, fridge magnet, bj keje 2-3 pasang...
leather jacket je x dpt beli sbb aud xcukup..hehehe......

bukan semua hari dia buka tau...korang yg nk g tu, kene well planning....jgn main redah je...nanges kang tgk kedai tutup...pastu dia ada timing dia.... cek dulu..
info :  http://www.qvm.com.au/contact-us/
makin byk beli makin murah....sila jgn convert duit ok..kang nnt nanges tepi tembok.... cik ju dan adik2 dia yg gorgeous...
almost done...yeah.....
old school tram....free je....on our way to mama wong...
sini pun, jgn memandai nak main redah je dtg...ada hari2 yg tutup n half day ...cek dulu ok....
harga a bit expensive tp 1 portion mkn 4 org ....x ke giler.... 
since dah ada logo halal aussie tu, so, boleh le mkn tanpa was2...xda menu yg ada pork pun...alhamdulillah...

our lunch that day....the superb lunch....yelah...dh lepas shopping....hehhe
boleh dijadikan panduan...timetable mama wong...
halal restaurant....
terjumpa secara x sengaja...the famous housier lane...on our way to elizabeth street from mama wong...mama wong terletak di jalan flinder...arah ke bangunan parlimen....must go up....
semak?for me its art.....


ramai org kat sini...
check in housier lane..
my favorite drink....nk tr yg xda kat malaysia..
ni kat dlm melbourne central....cantik kan?it is call tower museum
green coke...sgt menarik perhatian...ruppanya guna stevia...rasa mcm coke biasa...
this chocolate drink..paling sedap giler...ada org blanja i air ceklat...rugi x beli byk2 botol...hehee...
from my room view in miami hotel....belakang rumah org...
time to say good bye....off to airport...
kat hotel ni ada parking lot...so, kalo sewa kereta boleh la nk parking berpagar...
my friend...cik ju...we went to beijing n singapore together...
sometimes, we dont have to be so closed to have fun together...we just need understanding n respect.....
already at southern cross station...this bus wil take me to airport...
need to q at skybus departure ....beg diorg besar2...
southern cross ni station besar juga...mcm kl sentral...mcm 1 stop centre untuk public transport...
halal food spotted at T2, tullamarine airport....kira duit dulu ada balance x....oppss....hehe..
my menu ...nasi lemak rendang daging n teh tarik.....
 naik flight terus tdo sampai kl...
alhamdulillah....
melbourne sudah menjadi salah destinasi dlm sejarah travel aku...

next exploration??

C.H.I.N.A ..... 
(KL-GUANGZHOU-ZHANGJIAJIE-CHANGSHA-SHENZEN-HONGKONG-MACAU-KL)

ada sesapa nk folow?

oh lupa nk say hi ....




Tuesday, November 17, 2015

m.e.l.b.o.u.r.n.e #laSangat ... day 6@puffing.billy.train

~ time is precious....
waste it  wisely .... ~

well time management... 
disebabkan kereta yg kami sewa tu perlu dipulangkan sebelum 1.30pm...
so 1st thing, kene cek jarak puffing billy tu...pergi balik so forth...
so far, dlm lingkungan 1 jam dah sampai belgrave station....
kami decide untuk naik trip yg pertama iaitu pukul 10.30...
destinasi hanyalah next station iaitu menzi creek station....dlm 23minit....
dari situ kami kene patah balik ke belgrave..
kami menggunakan perkhidmatan bas pula....
di sini penggunaan MYKI digunakan...
ada 5 jam .....lets go...

ok..puffing billy train is about steamed train...
masih menggunakan arang batu...
train dia pun old school...10kmj...

check in puffing billy....dlm sejam juga dlm perjalanan...time tu hujan pula.....cool giler pekan kecik ni.....
train station...kene turun bwh....ikut ke walkboard tu...sampai le ke station...
tiket train...sorang $22.50 ...sehala sahaja sbb jika nk tunggu train blk, amik masa pula...n kami x da masa....
10.30am...time to take off...
me..here..in belgrave station.....
tu hah...train dia...old school kan....
ok...dh jumpa port.....tinggal nk juntai kaki je nnt.....kat coc ni jugak la kami jumpa org malaysia yg sgt xcited tgk kami...org melaka...dtg bercuti jugak mcm kami...
kat kepala keretapi...actually, 2 kepala keretapi digunakan untuk menarik keretapi ni....
sementara menunggu diorg nk jalan...
cik ju n her lovely sistas.....
kami dh start duduk kat palang....hehehe....
petugas keretapi.....
here we go...tot..toootttttt.........
remind me of death railway...same format...tp time tu, kene jalan kaki...tu lagi seram...
ok....kaki di luar.....haha....paha bambam...tp beria nk try juga...worth trying huh!!!
sampai sudah destinasi...menzies creek....station ni kecik je....mula2 mcm pelik nape ramai yg turun..rupanya sbb:
 1. yg amik tour mmg sampai sini je...kat luar station dh tunggu bas2 diorg....
2. sbb ramai yg dh turun, kepala keretapi tu, kene tanggalkan n back to belgrave...muatan dh kurang...
kalo kami nk tunggu, train blk ke belgrave dlm pukul 11.45....ayoo...cannot wait...time management.....must hurry...
ni la station menzies...kecik jeee....
mmg tourism spot.....dgn tiang keretapi pun jadi model nk bergmbr...
kiri kanan ada jalan keretapi...mana la tau korang dok syok amik  gmbr, xperasan pula ada train nk lalu...
bus stop...nk taxi...so kene amik bas....bus dia mmg on time... diberitahu that, next bus dijadualkan dlm pukul 11.26...time tu jugak dia smpai....n driver dia rock...ala2 rambut raggae...
dr dlm station, korang jalan keluar n turn right...nnt nmpk signboard PT yg mcm gmbr di atas...PT refer pd public transport...
kami di bus stand......gigih naik bas...
see...11.26am....jgn lupa touch myki...

sampai di station belgrave...kami terus gerak ...tanpa lengah2....sbb jauh juga nk anta kereta...
lokasi apex tu kat area airport...so dlm sejam lebih juga...
manage to be there by 1.20pm..lepas hantar kereta, kami naik shuttle ke airport...
kat airport, br amik bas no 901 untuk ke broadmeadows train station.... 
guna myki juga yee....

dlm bas dah..lega rasanya....separuh sudah perjalanan nk blk melbourne city....
gigih naik bas....
broadmeadow station...myki juga digunakan di sini....train ini akan bw kami ke flinder station..dl m30 min jugalah...

inilah myki....it cost me $36...n rupanya mesin tipu wa..stress....
sampai bandar, semua org dh lapar....mula2 nk mkn kat mama wong..tp dh tutup rupanya....so jalan le cari blok m...tp agak frust sbb ....jalan dh betul...tp rupanya, blok m ni kat another end....and we all time tu kat another end....next time, kalo uoll nk g, make sure uoll berada di elizabeth street n cari h&m....n of course uoll kat little bourke st...kat simpang ada kedai photo...n keep on jalan...sampai jumpa...
my menu....yummy......marinate dia adooiii.......
hidangan mahal... $16 tp again....mmg superb........berbaloi...ikan besar lengan kot...hehehe....
kembali ke pangkal jalan...hehe...looking for tram yg ada lalu di tmpt kami nnt...mmg ada tp myki kami xleh guna pula....sbb ada zone system....dan mlm tu, kami blk naik teksi sbb semua org dh penat nk jalan...
was snapped by local girl.....hehe....dia ingat kami berdua kot....
ok...confirm dh sampai melbourne...lokasi di melbourne university...
love this photo very2 much....ok..i dh kurus..hi #jodoh..i dh kurus.....hehee...mirror effect katanya....
nice light setting....nmpk gah.. 
 esok last day dah...
kejap je pulak rasanya...

teaser :