Friday, May 17, 2013

perlis to sabah travelogue (part 1)

well, pada saat2 kitaorg tgh super bz di ofis kerana GE13,....aku bermonolog jap....
kan bagus aku dpt gi cuti barang 2-3 hari....
hahaha....ur wish come true...
actually, aku dan plan awal tahun nk naik train ke utara tanahair...
so tarikh yg dipersetujui ialah 25hb - 29hb april 2013......
sbb dgr cite, mcm syok je naik train ni.....
so, mode travel to the north was activated....
ready to roll....tgh tunggu train....

three of us.....geng merah hitam.....

pesona saranghae.....
....kami bertolak pukul 10pm....sbb xmau sakit bdn, kitaorg decide amik tmpt tdo....hasilnya, sepanjang perjalanan aku tertdo...
.tp ada cite best....kira2 pukul 6 am, nin kejut....bgn2 dah sampai arau...aku tgk jam, br pukul 6am...biar betul dah sampai arau....aku pun bingkas bgn...g toilet, cuci muka...then siap2kan diri...tgh tunggu train stop, aku masih argue, betul ke arau....tiba2 ada sorang hamba Allah ni ckp... 'DIK...LEH TDO BLK...ARAU LAGI 2 JAM...NI BR SG PETANI....dus..dus...'....hehehe...terus tanggal kasut...tarik tirai then smbg tdo....

sampai arau pada jumaat pagi 26hb april 2013...teksi dah menunggu....breakfast dulu dan early check in hotel federal, kangar...hotel ni ok bersih....tp satu yg kurang ok....aku tertinggal sweater putih nike aku dlm bilik hotel...tp bila aku call hoteltu bertanyakan pasal sweater tu, diorg ckp, housekeeping xjumpa ape2...alaa......sedihnya....frust la....xda intergriti......pssssttt....lately ni aku mmg mengamalkan perkataan integriti...dan akan ku ingat sampai mati ....kerana kekeliruan aku di antara intergriti dan intergrasi....hahaha...

ok....aku mulakan perjalanan aku di perlis  tanpa rasa ragu2...kitaorg sewa kereta....rm90 satu hari...since aku amik pukul 11am hari jumaat tu, sampai le hari sabtu esoknya....petrol sendiri...drive sendiri...aku le tu...hehe....so bermula la perjalanan ke tmpt2 yg aku dah mark awal2 lagi....aku perasan la...muka bumi di perlis ni lain sikit...even the bukit bukau pun rata di puncaknya...nape yer....actually, kalo di area perak tu, gunung ganang mmg sejauh mata memandang...hijau je....manakala semakin ke selatan...muka bumi dah makin mendatar....itu ikut pengamatan aku la.....

get ready to drive.....

betul x cakap aku....bukit dia rata....tu ori tu.....

lagi satu contoh bukit yang rata.....nape ye.....
ok...sambung cite...1st tmpt yg aku nak g...padang besar...siap tulis ape yg aku nak beli...of course pes tomyam....yummy..yummy...then pes2 yg lain....seronok betul,...tp cuaca dia jgn cite la..bg aku, kl mmg dah dah terik tp sana lagi terik...adoiii...antara penyebab aku masih sakit hingga kini...(kira2 2 minggu catatan ini ditulis dari tarikh ke perlis....)...
tgh pantau cuaca....adoi...panasnye.......



sup daging ala padang besar...nmpk ceroi....tp sedap...

orang yang kelaparan.......


my pes tomyam....kene cari ada logo halal dulu...
pes2 yg dibeli...

abah tgh tawar menawar....

limau bali...murah giler...rm 5-7 je sebiji....

test...test....kenyang je....

window shopping time....tp x beli pun...

ape lagi...bj untuk cucu atok....

tgh kira duit...not bad..mahal juga tau!!!
teddy bear dia...besar2...
before leaving padang besar...peace no war.....
ok...abis jalan2 di padang besar....sebelum ke ladang harum manis, kami singgah jap kat timah tasoh dam....aku nk tgk dam sini...sbb ada satu tahun tu, perlis banjir...local people dok claim that air empangan timah tasoh ppecah...tp sebenarnya x....overloading ye...sbb hujan berlarutan....
the dam....shoot dari jauh....lgpun my cam biasa je....xda superzoom....

abah's daughter.....hehe...jgn marah adik2.....

the youngest.....abah's daughter gak.......

us.aiza.nin......................


next, aku g tgk ladang harum manis....landmark dia sg batu pahat....aku jumpa..park kereta....dapat la mkn menu harum manis(rm4)+ jus mangga harum manis (rm2)...
ladang harum manis kat sini besar.....tp...sygnya....bila tanya peniaga kat luar gate ladang ni...rm20 perkilo...stil mahal....since kitorg ada masih jauh perjalanan, so, xbeli la....

sementara menunggu juadah kami sampai......oh ya..tmpt ni ber-aircond tau...

muka bahagia org arau dpt mkn harum manis for the 1st time....

the menu...yummy....

finish....sedap giler...time panas2 tu....

ladang harum manis.....

next destination.....taman ular....berkenan betul aku nk g sini .... giler horror.....tp tabahkan hati...org tua2 kan ckp, kalau mimpi ular, jodoh dah ada tu...so mana la tau, gi sana...bermimpi pula...jgn ngigau udah ler....
depan pintu masuk...tiket murah je...kalo di kl????

sawa albino......kuning, putih.....

ular tedung tgh agresif di saat ular2 lain sibuk tdo....

tedung yg br menelan seekor tikus....tu kat pintu ada sekor lagi.....

ular sawa sedang menjalar.....

big sawa.....waaa.....besar...

the hibernated croc...air hijau tu langsung x berkocak....

deer yg pandai berposing...standby je cam, deer angkat kepala....

we were here....

us.nin.aiza.....
ok....perjalanan kami diteruskan lagi....kali ni pergi ke taman anggur...sedap anggur malaysia ni...miracle kan..leh tanam kat tmpt panas terik mengikut cuaca thai....pastu, musim dia dpat ditentukan oleh pengusaha anggur berkenaan....boleh masuk tapi x dpt nk petik sendiri..jika nk rasa boleh beli kat kaunter dia...
i di taman anggur.....yeah....

dilarang memetik.....jamu mata jelah....

macam bodygurad yg mengiringi bos dia....

nin poyo....haha.....

anggur2 yg berjuntaian....

us.nin.abah...

anggur malaysia.....masam dan manis disatukan....
ok...penat sungguh perjalanan kami pada hari ini...namun belum habis lagi....actually, sebelum menjelang mlm, kami gerak ke tunjang...dlm perjalanan ni...bendera ni je yg byk berkibar....tahniah perlis...
peace.stability.progressive

....then pada sebelah mlmnya, kami g rasa bbq steamboat kat kuala perlis...per head rm10....air kira lain...ok la.....ramai org mkn kat sini....kira2 10 minit je dari kangar...dkt sgt dgn kuala perlis....
marinated meat, vegie, seafood etc....ready to roll....

sementara menunggu kuali panas......haha....what a smile....

yeah....tunggu masak then ngap......

sebenarnya...i tukang masak.....

yg mahal tu....my baji...love terengganu....out of sudden....rupanya new minister dari  ganu....

settled....bulp.......Alhamdulillah....tq abah...for the treat....
settel perjalanan kami pada hari ini...penatnya jgn cite la....1 whole day mmg menempah perjalanan yg penat...so penat la yg dapat...tp overall puas hati la.....
the next day...cabaran yg kurang cabaran menunggu kami....pe lagi...naik feri....g ke langkawi.....harap2 cuaca ok....berpihak pada kami....sebenarnya....feri yg aku naik ni, kapasitinya 600pax..bygkan lah besar...so kurang beralun la kami di lautan tu...just, x sempat nk amik gmbr feri sbb kami bw beg besar...so mengurangkan pergerakan....pastu kene masuk awal sbb pintu masuk dia ada satu je....
us.me.nin.....

suasana dlm feri...

abah baca newspaper....aku sibuk nak bergmbr.....hahaha.....
ok langkawi here iam......treat me well ok.....
hi langkawi...here i am....

ny cute nephew no 2...sufy zidane...

my cute and mengada nephew no 1....syazwi....
then...berakhirlah pejalanan 4m4h kami ke perlis-langkawi-kl....oh ya...tujuan kami ke sana sebenarnya nk g amik nephew no 1 iaitu syazwi...nk bawa ke mana???jumpa kami di perlis to sabah travelouge (part 2) nnt....