Wednesday, June 15, 2011

mode : quality time with mum and dad...

adik beradik ramai...tp sampai satu ketika...semua dah g merata tempat mencari rezeki...menimba ilmu...
akhirnya...aku sendiri..masih di rumah...ntah bila mau pindah kuar...maybe kalo aku kawin nnt...hehe...kalo kawin ler...
so, as me, my dad and my mum ada kat rumah jer...kami pun layan wrestling....hehe...kelako giler...what can we do..tv sebiji jer kat rumah...tp best gak layan wrestling sekali2...ada gak wrestler yg hensem...huhu...tp pelik la sbb diorg pun pakai suar kecik jer....kelako..kelako..kelako....
cian abah and mak..anak2 kesygan semua dok luar...ceq jer yg tersadai lagi kat rumah...xpe la mak yer..xpe la abah yer..gaduh jer dgn aiza...bercerita je dgn aiza...apa pun leh harap je kat aiza...hehe...

Sunday, June 12, 2011

mode : TIME WILL TELL...

Once upon a time there was an island where all the feelings lived; happiness, sadness, knowledge, and all the others, including love. 

One day it was announced to all of the feelings that the island was going to sink to the bottom of the ocean. So all the feelings prepared their boats to leave. Love was the only one that stayed. She wanted to preserve the island paradise until the last possible moment. When the island was almost totally under, Love decided it was time to leave. She began looking for someone to ask for help.

Just then Richness was passing by in a grand boat. Love asked, "Richness, Can I come with you on your boat?" 
Richness answered, " I'm sorry, but there is a lot of silver and gold on my boat and there would be no room for you anywhere."


Then Love decided to ask Vanity for help who was passing in a beautiful vessel. 
Love cried out, "Vanity, help me please." 

"I can't help you", Vanity said, "You are all wet and will damage my beautiful boat." 
Next, Love saw Sadness passing by. 
Love said, "Sadness, please let me go with you." 
Sadness answered, "Love, I'm sorry, but, I just need to be alone now." 
Then, Love saw Happiness. 

Love cried out, " Happiness, please take me with you." 
But Happiness was so overjoyed that he didn't hear Love calling to him. Love began to cry. 

Then, she heard a voice say, "Come Love, I will take you with me." It was an elder. Love felt so blessed and overjoyed that she forgot to ask the elder his name. When they arrived on land the elder went on his way. Love realized how much she owed the elder. 

Love then found Knowledge and asked, "Who was it that helped me?" 
"It was Time", Knowledge answered. 
"But why did Time help me when no one else would?", Love asked. 

Knowledge smiled and with deep wisdom and sincerity, answered, 
"Because only Time is capable of understanding how great Love is."

Monday, June 6, 2011

mode : if not crime, what is that???

love somebody is not a crime...
love somebody else not a crime...
hatred not a crime...
scandal not a crime...
stealing other heart not a crime...
miss somebody not a crime...
remember somebody not a crime...
fall in like not a crime..
fall in love not a crime...

if not crime...what is that???

Wednesday, June 1, 2011

mode : 337...and 13th..

apa kaitannya??

this creepy 13 amat2 menakutkan org barat...terlalu byk pengaruh negatif kat no ni...mereka mmg purposely menolak untuk menggunakan this no kat mana2 premis, apa2 occasion or whatsoever yg berkaitan dgn dgn this number...alasannya....bad luck..bad luck..bad luck...tak kurang dikaitkan dgn hantu...hhuhu....
even byk gak horror movie yg mengisahkan betapa badnya this number...ish....takut..takut......

apa kaitannya??

maybe kebetulan...atau takdirnya....
aku g kuantan...stay kat c****** hotel...nno bilik 337 (3+3+7=13)
jeng..jeng..jeng.......

apa kaitannya??

mengikut kronologi....

> tgh mlm dah mula goosebump...
>even waktu mandi.....ish...mcm weirdo je...
>mata xleh lelap sdgkan bdn letih bagai nk rak....
>mula berhalunisasi....ada 'something' tarik rambut....
>rasanya.........mcm kita nk memanjat and kita guna tali....
>part yg paling horror.....bak kata org...dihimpit by 'something'..........
>since dalam keadaan 250% sedar, dapat le sedar....tapi..........
>suasana terlalu seram dan suram ...sampai aku x berani nk gerak...
>mulut dan hati pun dah mula mumbling ketika membaca ayatul qursi..
>kuatkan semangat...capai hp...on mp3 ayatul qursi...mode ke keep play...
>suddenly,terdengar org berlari dalam bilik dan main ketuk pintu...
>main kasar nmpk....tgk adik dah sedar....COUNTER ATTACK...
>xda le wat per....tp on lampu dgn tv...tunggu bacaan alquran kat tv1.....
>huh....senyap terus....amin...leh tdo....

tp..apa kaitannya?

in scientific explanation....

bila bdn dah mula half way to heaven....tiba2 terasa mcm dihimpit by something....
itu dipanggil sleep paralysis...it happened bila manusia tido, kita bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap.....REM atonia (tader muscle tone)...... 

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni......so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter...... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik......mmg menakutkan tapi benar..... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc.... 
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..) 

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis: 
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama 
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock) 
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt) 
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2 
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni) 
6. orang yang ader penyakit narcolepsy 

(credited to http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=544777&extra=page%3D3) 
so, as conclusion....apa sahaja yg berlaku...mesti mesti ada reasonnya....apa yg pasti hanya Allah Taala tempat kita memohon perlindungan....amin....
and, yang pasti, aku ban sudah hotel tu.....