Saturday, April 30, 2011

rehat jap...bahaya tdo lepas subuh..

Kita telah ketahui bersama bahwa waktu pagi adalah waktu yanng penuh barakah dan di antara waktu yang kita diperintahkan untuk memanfaatkannya. Akan tetapi, pada kenyataannya kita banyak melihat orang-orang melalaikan waktu yang mulia ini. Waktu yang seharusnya dipergunakan untuk bekerja, melakukan ketaatan dan beribadah, ternyata dipergunakaan untuk tidur dan bermalas-malasan.

Saudaraku, ingatlah bahawa orang-orang soleh terdahulu sangat membenci tidur pagi. Kita dapat melihat ini dari penuturan Ibnul Qayyim ketika menjelaskan masalah banyak tidur bahawa banyak tidur dapat mematikan hati dan membuat badan merasa malas serta membuang-buang waktu. Beliau rahimahullahmengatakan,

“Banyak tidur dapat mengakibatkan lalai dan malas-malasan. Banyak tidur ada yang termasuk dilarang dan ada pula yang dapat menimbulkan bahaya bagi badan.

Waktu tidur yang paling bermanfaat yaitu :

1. Tidur ketika perlu tidur.
2. Tidur di awal malam – ini lebih manfaat daripada tidur lewat malam
3. Tidur di pertengahan siang –ini lebih bermanfaat daripada tidur di waktu pagi dan petang. Apatah lagi pada waktu pagi dan petang sangat kurang manfaatnya bahkan lebih banyak bahaya yang ditimbulkan, lebih-lebih lagi tidur di waktu Asar dan awal pagi kecuali jika memang tidak tidur semalaman.

Menurut para salaf, tidur yang terlarang adalah tidur ketika selesai solat subuh hingga matahari terbit. Kerena pada waktu tersebut adalah waktu untuk menuai ghonimah (pahala yang berlimpah). Mengisi waktu tersebut adalah keutamaan yang sangat besar, menurut orang-orang soleh. Sehingga apabila mereka melakukan perjalanan semalam suntuk, mereka tidak mahu tidur di waktu tersebut hingga terbit matahari. Mereka melakukan demikian kerana waktu pagi adalah waktu terbukanya pintu rezeki dan datangnya barokah (banyak kebaikan).” (Madarijus Salikin, 1/459, Maktabah Syamilah)

BAHAYA TIDUR PAGI

[Pertama]
Tidak sesuai dengan petunjuk Al Qur'an dan As Sunnah.

[Kedua]
Bukan termasuk akhlak dan kebiasaan para salafush soleh (generasi terbaik umat ini), bahkan merupakan perbuatan yang dibenci.

[Ketiga]
Tidak mendapatkan barokah di dalam waktu dan amalannya.

[Keempat]
Menyebabkan malas dan tidak bersemangat di sisa harinya.

Maksud dari hal ini dapat dilihat dari perkataan Ibnul Qayyim. Beliau rahimahullahberkata, "Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216). Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah malas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan malas-malasan pula.

[Kelima]
Menghambat datangnya rezeki.

Ibnul Qayyim berkata, "Empat hal yang menghambat datangnya rezeki adalah [1] tidur di waktu pagi, [2] sedikit solat, [3] malas-malasan dan [4] berkhianat." (Zaadul Ma’ad, 4/378)

[Keenam]
Menyebabkan berbagai penyakit badan, di antaranya adalah melemahkan syahwat. (Zaadul Ma’ad, 4/222)


>>>>>>>TP AIZAIMRA TU NGANTUK SGT LEPAS SUBUH..CAMNER??;<<<<<<<<<<<<
###credited to for http://forum.tentangcinta.com/showthread.php?t=5219

mode : apa perasaan putus cinta??

dalam perjalanan pulang ke rumah...

mokkun > nin, sakit tau putus cinta....u tau tak rasa dia mcm mana??
n_sayaa > xtau...
mokkun > eemm...i pun xtau...i tak putus cinta..tp i putus kawan...tak ler teruk sgt rasanya camner tp rasa mcm nk giler jap...sbb time tu apa yg kita wat semuanya akan ingatkan kita pada kawan kita tu...so kene kuat lawan perasaan...kene fight balik....
n_sayaa > ...................nnt nk pinjam bahu kawan kalo i putus cinta.....
mokkun > hehehe.....apa da.... (and the chatting about love hurt is continued..)
hari tu borak2 dgn somebody...
dia punya la bercerita pasal laki idaman dia...gitu..gini..gitu...gini..gitu...gini...
wah...besarnya idaman.....harapan....terkedu aku jap...
aku pun terfikir..aku lak camner????????????????????
huhahahaha......................................................................

Friday, April 29, 2011

rehat jap...

tadi in the middle of the news...ada float...

....ini berita baru kami terima....pembantu khas kepada ,..................................... TERBUNUH APABILA MOTOSIKAL KUASA BESAR YG DITUNGGANGINYA TERBABAS....DIMAKLUMKAN KEJADIAN BERLAKU DALAM HUJAN LEBAT.............................

>>> tanpa sedar, aku cakap...ni yg aku tak x mau dgr ni....biker mati xcident...ish......dalam diam, aku titipkan doa pada Allah Taala tolongla lindungi semua biker2 yg bw motor besar ni...walaupun aku langsung takda kaitan dgn mana2 biker..tp......i just dont want to hear whateva i dont want to hear....

Thursday, April 28, 2011

mode : bengang sampai aku rasa mau fly aje...

nape aku bengang???

> ada rakyat malaysia tak reti bersyukur betapa nikmatnya dapat dok malaysia...siap ckp 'malaysia is rubbish'...so WTH???suka sgt ke dok negara lain...pg la...malaysia xkan rugi kalo ada rakyatnya nk berpaling tadah....bila poco2 diharamkan...mcm nk mati org ni...hei...relax la...pastu siap comment...
>>>>
Everyone has their own say... so do I. Kenapa nak kecoh2 hal France banned burqa sedangkan orang Islam kat Malaysia sendiri tak pernah nak perjuangkan pemakaian tudung secara Islam dalam Malaysia?? Pakai tudung tapi aurat terdedah, jambul t...erkeluar (perfect example SITI NURHALIZA) nak pakai tudung pakai le betul2 kenapa nak kuarkan jambul dia?? Don't tell me dia tak tau aurat perempuan tu dari mana ke mana??? Kenapa tak de seorang pun alim ulama yang tegur dia? Mana perginya ALIM ULAMA & orang Islam yang kunonnya marah bila France banned burqah?? Just because dia celebrity she is forgiven?? Another example, pakai tudung tapi pakai baju body fitting nampak bentuk badan, nampak lengan, pakai 3/4 dress? Itu ke cara Islam suruh umat dia pakai tudung?? YES! It's fashion! Tapi itu bukan fashion yang Islam ajar umat dia. Orang Malaysia tak suka orang luar campur tangan hal dalam negara dia so kenapa kita mesti campur hal negara orang?? I rest my case!!
 
>> whateva....people like to talk...and talk..and talk..ada yg tak kene, salahkan org..salahkan Tuhan...salahkan persekitaran...diri sendiri tak salah...diri sendiri mcm malaikat agaknya   ... damn..damn..damn.... go to 7th hell...
 
>>  i love my country....demi negara, aku sanggup wat ape sahaja....sapa yg x suka malaysia, dipersilakan keluar...baru takat leh ckp english berabuk, dah consider diri tu, mat saleh...huh...
 

Tuesday, April 26, 2011

mode : im so dead...

im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..im so dead..
til the end...
im so dead....
plzz..hate me....
let me cry...
let me smile...
im so dead.................

Thursday, April 21, 2011

mode : rahsia bulan kelahiran aku....

aiza dan bakal bike dia............
MAC
* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.*
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.** Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.** Suka pada kedamaian.** Sangat peka pada orang lain.** Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.** Tidak cepat marah dan sangat amanah.** Tahu membalas dan mengenang budi.** Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.** Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.*** Suka berangan-angan.*** Suka melancong.*** Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan
my comments>>>>
i am just what i am...camne aku dibesarkan, camtu la aku jadinya...tp ada gak yg terkena kat diri aku sendiri....aku suka pada kedamaian...tu pasal aku xleh nk terima kalo org cari pasal dgn aku....aku juga suka g melancong...suka sgt tp kekangan duit yg buatkan aku kurang bercuti...tp dalam negeri mmg havoc la..hehe...my part time job is berangan..xabis2 dgn berangan...sbb apa kan daya..susah nk dpt apa yg dihajati..

Monday, April 18, 2011

mode : gitu rupanya perangai aku mengikut jenis darah...

Golongan darah A 
1. Orang yang bergolongan darah A ini biasanya berkepala dingin, serius, sabar dan tenang.
2. Orang yang bergolongan darah A ini mempunyai karakter yang tegas, dipercayai namun keras kepala.
3. Sebelum melakukan sesuatu perkara,mereka memikirkannya terlebih dahulu serta merancangnya secara matang. Mereka melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan secara konsisten.
4. Mereka berusaha membuat diri mereka sewajar dan seideal yang mungkin.
5. Mereka selalu kelihatan menyendiri dan jauh dari orang ramai
6. Mereka cuba menekan perasaan mereka dan kerana sering melakukannya mereka kelihatan tabah dan cekal walaupun sebenarnya mereka mempunyai kelemahan diri seperti gugup dan sebagainya.

7. Mereka cenderung keras terhadap orang-orang yang tidak sependapat. Oleh itu, mereka lebih suka berada di sekitar orang-orang yang 'sekepala;...
emm...komen aku :
> aku rasa aku ni tenang and serius....and keras kepala...and sistematik...suka sorang2 dlm bilik so that xyah jumpa org...xpayah kene panas...time kelam kabut stil nk maintain tenang tp peluh jantan mencurah2...and..aku suka berada bersama2 kawan2 sekepala...senang nk berdiskus.....juga suka bersama keluarga...i love my family....

Saturday, April 16, 2011

mode : naper nk marah kalo x kenal??

referred to my entry...
kenapa masa aku nmpk org tu hari tu....
deep in my heart...
aku rasa secara tiba2...
aku nk marah dia...
adus...jgn bikin malu...jgn bikin havoc...
tp aku betul2 nk marah dia...
tp bila fikir blk..
dia bkn kenal aku...
and aku x kenal dia...
then nape aku nk marah dia????
huhhahaha...no answer...just lately ni aku suka bc blog dia...indirectly aku ni dah jadi mcm stalker...masyaallah..jauhkan la aku...shutdown everything....

by the way, sepanjang minggu ni...internet kat rumah ni xda connection...panas je hati...bkn per,,internet ni fix price...guna, x guna byk tu gak byr...tp  kalo dah no connection,tp payment stil on...adeh..bengang gak hati walaupun bkn aku yg byr...hehe...bila wat report kat tm...dtg la technician dia...mak ai..hensem betull...sampai aku xleh nk tgk muka dia masa dia bg penerangan ape yg rosak...takut betul...hehe....kalo camni la..sanggup aku rosakkan internet aku selalu...hehehe.....

Saturday, April 9, 2011

mode : time machine...plz take me to the past....

what i want now???
time machine....plz take me to the past...
take me to the moment i started to screw my heart...
to the moment that i should refuse whateva i should refuse...
hatred...
devastated...
melancholic...
hate what i feel rite now...
make me sick til i cant breathe...
make me stranded even at the straight path...
time machine..
plz take me to the past...
plz..plz..plz...
i want to recorrect everything...
----------------------------------------------------------------------------
>>>what u give u get back...mcm2 hal di ofis ni...eemmm....tp xpe la....rezeki Tuhan jgn sesekali dipertikaikan...aku kan good girl....sengih je bila hadapi hipokrasi...birokrasi...hehe..
lately ni aku agak letih..letih..letih...plz God..jeng...jeng..(petikan gitar...)

send someone to love me...
i need to rest in arm...
Keep me safe from harm..
In pouring rain..
Give me endless summer..
Lord I fear the cold..
Feel I'm getting old..
Before my time..

eemmmm..........sedap la plak lagu better man by robbie william ni...those yg single and wish had someone, dgr2 la lagu ni....