Wednesday, February 15, 2017

japan ... sweet poison@kanazawa prefecture....


old town at kanazawa..

z : bukan sekali je dpt naik shinkansen tau...tp hr2 sampai muntah ...
wa : wahhh,.....suka...walaupun pass berharga 14000yen ....

hahaha....tq fren....tgk shinkansen pun dh cukup teruja....seronok tak terkata....
tp ni pula naik hari2...hehehe...
sewel sikit jadinya....
sebelum wa proceed cite2 yg lain ...
meh nak cite pasal pass yg awesome ni...
syarat nk beli pass ni mesti di luar jepun....
like our case, beli online then runner hantar ke airport...
thanx to siti....sbb settlekan urusan pass yg awesome ni...
boleh guna 5 hari....unlimited access within the its preferable places...
for detail, boleh try refer pada link kat bawah ... 
jangan hilangkan pass ni....14000yen ok.....nanges nnt....

ok...dalam kanazawa sendiri ada palace ...
tp sbb dah g osaka palace, so , kita pergi la jauh sikit...
kanazawa jadi transit untuk ke beberapa tmpt yg jadi tumpuan pelancong seluruh dunia....
lgpun, ada terminal besar di sana....train, bas, shinkansen semua berpusat di situ...
kanazawa sendiri pun agak besar bandarnya... 
tp...x sempat berjalan2 di sini...
nmpknya kene repeat lg.... #eh 

http://www.japan-guide.com/e/e2167.html

http://touristpass.jp/en/takayama_hokuriku/
shinkansen ...excited erk...


dalam shinkansen... gerabak train ni ada yg free seating ada yg numbered...so jgn salah masuk gerabak...mau kene tendang keluar...






mcd in takayama province....masuk untuk beli limited edition tumbler edisi olimpic tokyo...just next the terminal...dan tgh sejuk...time ni 16 celcius...



on our way to old town ...
sunyi je bandar ni....menelusuri jalan-jalan sepi...
ditambah pula dengan cuaca yg sejuk...
jalan kaki sambil bertanya2 kan orang di jalanan ...
arah tuju ke preserved old town...
hujan gerimis menemani kami.....
emmm...mr.goblin tengah bersedih ke????











yeah...dah sampai old town....rasanya dlm 500m je kot....best jalan2 kat sini..












dalam kesejukan tunggu train untuk back to kanazawa...

kanazawa terminal....love the architecture.....

jom jelajah shirakawa-go ... lokasi peninggalan unesco yg popular....
next post .....